Recensies

Nederlandse Bibliotheek Dienst – G. Koops
Tips voor de veiligheid op msn en omgangsregels voor jongens en meisjes sluiten dit boek af. De schrijfster heeft gebruik gemaakt van info van jongerensites in Almere en heeft zelf een profiel geopend om zo alles te leren over virtuele liefde.
Vanaf ca. 13 jaar.

Eva van Hattum, Theresialyceum, Tilburg
Alweer schrijft Wilma Geldof een geweldig verhaal! Dit keer met de titel: ‘Heej sgatje’.
Het boek met als onderwerp liefde, is realistisch geschreven. Het laat je alle hoekjes en gaatjes van het onderwerp liefde zien. En in dit boek lees je vooral over nepliefde, de liefde van players en dus van Tim. Het is spannend om te lezen wat er om gaat in het hoofd van een player, en hoe je samen met Tim afwacht of er toch weer een meisje in de val trapt om met hem af te spreken. Hierdoor ga je wel iets anders om je heen kijken, je krijgt het gevoel toch iets meer te moeten opletten. Maar na de ontmoeting met Sacha is het toch duidelijk een boek met echte liefde.
Het boek zit vol gebeurtenissen die je vast plakken aan het verhaal. Waardoor je er geen genoeg van kan krijgen. Emoties spelen in dit boek een grote rol, dat heeft Wilma Geldof goed verwoord. Als iets romantisch was, kreeg ik het warm van binnen, maar was er iets gemeens aan de gang, bibberde ik mijn bed uit.
Hun eerste afspraak….
Tim loopt inderdaad met knikkende knieën naar het grand café. Hij gaat tegenover haar aan tafel zitten.
Ik kan je vertellen. Niet alleen hij zit met knikkende knieën. Nog verder wil ik lezen helemaal tot het einde.
Als je leest, lees je niet. Je kijkt een film, je ziet het als een beeld voor je en jij speelt mee als de personages. Je begint allerlei dingen van jezelf in de personages te herkennen en beleeft het hele verhaal mee. Je wil de personages troosten als ze verdriet hebben of even boos zijn als zij, wanneer er iets ergs is gebeurd. Je vergeet dat je leest, je bent alleen nog maar aan het meeleven in die film.
‘Heej sgatje’, de titel alleen al. Dit boek moet je gelezen hebben.

Justine Pardoen
Wilma Geldof weet goed aan te sluiten bij de ervaringen van tieners op internet, waardoor ze het boek in één ruk kunnen uitlezen. Ze vreten het, meiden én jongens.
Het boek heeft een happy end, wat kinderen van deze leeftijd zeer waarderen. Maar dat is nog niet eens de grote aantrekkingskracht van het boek. De spanning die opgeroepen wordt door nét even iets verder te gaan dan veel tieners zelf meemaken, is wél aantrekkelijk. En, mooi meegenomen: wie het horen wil, is even gewaarschuwd.
Tip voor ouders: lees het boek ook zelf, en vraag aan je kinderen of ze deze manier van online communiceren herkennen. Kennen zij players in hun omgeving? Hebben zij online vrienden die ze nog nooit in het echt gezien hebben? Hoe is dat? Is dat anders dan vrienden die je ook van school kent bijvoorbeeld? Praat je gemakkelijker over seks met iemand die je alleen online kent?

Zie: www.ouders.nl/mboe2007-sgatje.htm