Recensies

Didi Klijnsma-de Boer – Biblion
Eigentijds meidenboek waarin zaken aan de orde komen waarmee elke puber worstelt: bij welke groep hoor ik, afzetten tegen je ouders, verliefd worden, grenzen verleggen, etc. Daarnaast komen de ‘gevaren voor pubers’ van de 21ste eeuw aan bod. Soms miniem (loverboys, drugs, drank, daten via internet), soms iets uitgebreider (pesten via MSN). Vlot geschreven, de nodige straattaal met bijvoorbeeld ‘fawaka’, ‘chill’ en ‘wigger’ komt aan bod. Gaaf boek uit de Life-serie, waarin je door blijft lezen.
Voor meiden vanaf ca. 13 jaar.

Ineke van Nispen – www.plantagebooksandmore.nl
Het is een prettig lezend boek geworden. Gevoelens en problemen waar puberende meisjes mee kampen worden op een goede manier verwoord. Ze zullen zich er zeker mee kunnen vereenzelvigen.

BOEK en JEUGD GIDS, 2007
Een modern, vlot verteld verhaal waarin de karakters van Susanne en Vlinder geloofwaardig zijn uitgewerkt. Achter in het boek staat een noot van de auteur, waarin ze informatie over justitiële instelling geeft. Een fijn leesboek voor 13 jaar en ouder.

Laudatio (lofrede) geschreven door Eva van Hattum voor de Dag van de Jonge Jury d.d. 16 april 2008
Het boek ‘Vlinder’ is genomineerd voor de Jonge Jury; het is geschreven door Wilma Geldof.
Toen ik in het boek begon te lezen kon ik het niet wegleggen en ik kon me niet losmaken van het aangrijpende verhaal.
Susanne, de hoofdpersoon, neemt je in het verhaal mee naar haar diepste bewondering voor ‘Vlinder`. Vlinder lijkt op het eerste gezicht een perfecte vriendin, maar later komt Susanne erachter dat Vlinder veel en grote problemen heeft.
Het verhaal, dat gaat over vriendschap en de problemen die dat in sommige gevallen met zich meebrengt, is realistisch geschreven en op een manier dat het lijkt alsof je er zelf bij bent en het jou overkomt. Ik vind het interessant om te lezen hoe Susanne, die van huis uit een heel net opgevoed kind is, bevriend is met een meisje dat nogal ruig is. Het is een verhaal dat je niet kunt loslaten, dat je aan het denken zet over je eigen vrienden of vriendinnen. Hierdoor ga je anders tegen je eigen vriendschappen aankijken.
De gebeurtenissen in het verhaal blijven je boeien, telkens opnieuw gebeurt er iets onverwachts. Je vraagt je af wat er met Vlinder is gebeurd als je haar door een raampje ziet met een blauw oog, of wist je dat zo’n feestje nooit goed zou kunnen gaan? Je leeft het verhaal met Susanne mee en hoort iedere gedachte die zij heeft en denkt na over iedere keuze die zij maakt. Dingen die minder leuk zijn, hoop ik nooit mee te maken. Toch maak ik het al mee alleen maar door het verhaal te lezen en ik wil doorlezen, doorlezen naar hoe het afloopt en wat er nog gaat gebeuren.
Tijdens het lezen word ik de persoon Susanne zelf en ik kan me verplaatsen in al haar gedachten en problemen. Ik wil haar waarschuwen voor dingen waarvan je al weet dat ze gaan gebeuren en ik schrik van de dingen die ik niet had verwacht. Zo beïnvloeden de personages van het boek je.
Als je het boek gelezen hebt, blijven flarden van het verhaal nog lang door je hoofd spoken.
‘Vlinder’ is het perfecte boek van 2008: een boek vol spanning, humor en verdriet.

Marjo www.leestafel.info/kinderboeken
Jongeren vinden dit een lekker leesboek. En het leest ook lekker weg. Geldof weet precies hoe ze jongeren moet bereiken, gebruikt hun taal, en beschrijft problemen waar jongeren mee te maken krijgen. Dus een geslaagd boek.

Kijk voor een uitgebreide samenvatting op:
www.collegenet.nl

Voor een uitgebreid boekverslag kijk op:
www.scholieren.com/boekverslagen