Schrijfster

Wilma Geldof

Wilma Geldof (geboren 18 januari 1962 te Alphen aan den Rijn) begon te schrijven zodra zij dat kon, maar schrijven was altijd iets wat zij ‘ernaast’ deed. Wilma werkte gedurende vijftien jaar als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in de Geestelijke Gezondheidszorg: in psychiatrische ziekenhuizen, in een crisiscentrum en in de acute dienst van de Riagg. Daarna werkte zij gedurende twaalf jaar voor de Raad voor de Kinderbescherming.

Wilma heeft twaalf boeken geschreven. In 2014 verscheen haar eerste roman voor volwassenen en young adults: Elke dag een druppel gif. Dit is een historische roman over een nazi-kind. Het boek werd bekroond met de Thea Beckman-prijs 2015 en kreeg ook de oorkonde van de Jongerenjury van de Thea Beckman-prijs.

Eind 2018 verscheen een roman uit een tegengesteld perspectief: Het meisje met de vlechtjes, gebaseerd op het waargebeurde verzetsverhaal van Nederlands jongste verzetsmeisje in het gewapend verzet: Freddie Oversteegen.
Het boek werd genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis 2021 en bekroond met de Gustav Heinemann Friedenspreis 2021.

De internationale filmrechten zijn verkocht en het boek is vertaald in zeven talen: Duits, Italiaans, Russisch, Tsjechisch, Sloveens, Kroatisch en Slowaaks.
In 2024 komt een nieuwe WO-2-roman uit.

Sinds eind 2010 is Wilma fulltime schrijver. Hoewel fulltime? Naast schrijven geeft Wilma, als gecertificeerd docent Creatief schrijven, schrijfles bij schrijfschool ScriptPlus in Amsterdam, bij Hart te Haarlem en online bij Editio. Ook bezoekt Wilma geregeld middelbare scholen om over haar boeken te vertellen.

Boeken gepubliceerd

landen Vertaald

Nominaties / Prijzen

 Je bent wat je niet kunt kwijtraken

Gerrit Komrij

Nominaties en bekroningen

  • 2008 – Eervolle vermelding van de Jonge Jury voor Vlinder, of het gedroomde leven
  • 2015 – De Thea Beckmanprijs voor Elke dag een druppel gif – de prijs van de jongerenjury 12+
  • 2015 – De Thea Beckmanprijs voor Elke dag een druppel gif – de juryprijs
  • 2018 – Nominatie Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Ollie en het kronkeldier
  • 2019 – Shortlist Thea Beckmanprijs voor Het meisje met de vlechtjes
  • 2019 – White Raven voor Het meisje met de vlechtjes. De White Raven is een selectie van bijzondere kinder- en jeugdboeken van over de hele wereld, gemaakt door de Internationale Jugendbibliothek in München.
  • 2020 – Tweede plaats Kleine Cervantes-prijs: Het meisje met de vlechtjes – Vlaamse prijs.
  • 2021 – Nominatie Deutscher Jugendliteraturpreis 2021 voor Het meisje met de vlechtjes – De hoogste onderscheiding voor jeugdboeken in Duitsland.
  • 2021 – Gustav Heinemann Friedenspreis voor Reden ist Verrat (Het meisje met de vlechtjes) – De op één na hoogste onderscheiding voor jeugdboeken in Duitsland.