Wilma Geldof

Ollie en het kronkeldier

Boek

Ollie woont in een pleeggezin vlakbij zee. Ollie is bang voor de zee, want die heeft zijn ouders van hem afgenomen. Dan vindt Ollie een bijzonder, kronkelig zeedier met een gele vacht. Kronkel heeft hem nodig. En Ollie hem. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Lees mee

Fragment

Ollie deed een stap naar achteren en bleef ademloos staan. Het beest was net een grote kurkentrekker. Wat was het? Een reuzenzeepaard? Een megamonsterzeepaard? Nee, het had zwemvliesflippers. Een zeldzame zeehondensoort? Zijn bek had er iets van weg, maar zijn kop was te wollig. En het had oren boven op zijn kop: twee gele stokken met een rood balletje aan het uiteinde. Reuzenlollie-oren.

Op de plaatjes in zijn biologieboek stond geen enkel dier waar dit beest op leek. Het moest wel uit een heel ver land komen. Een land dat niemand kende. Het beest lag kreunend op zijn kronkels in een plas water. Gele plukken haar uit zijn vacht dreven in het regenwater. Zijn zigzagmond leek te glimlachen, maar dat was  gewoon de vorm, dacht Ollie. Het dier lachte niet.

Het regende gelukkig niet meer zo hard. Ollie deed een voorzichtige stap naar voren. ‘Ik ben niet bang,’ zei hij hardop. ‘Ik ben niet bang voor jou. Denk dat maar
niet.’ Het beest bewoog zijn gele kop in Ollies richting en opende zijn bek. Een kleine tong verscheen. Ollie sprong naar achteren. Toen gaapte het beest en zakte zijn bek weer dicht, alsof hij uitgeput was. Het dier kreunde zachtjes en klaaglijk: ‘B U H È M È M È H.’

Het kon natuurlijk een truc zijn. Krokodillen deden toch ook alsof ze sliepen? Misschien was het beest onverwacht snel als een krokodil. Het was vast uitgehongerd. Misschien zou het – als Ollie één stap dichterbij kwam – opspringen en hem grijpen. Zich om hem heen kronkelen. Hem opvreten met die opengesperde bek. Met zijn kleren erbij. Als Kenneth en Klaartje hem gingen zoeken, zouden ze alleen zijn regenlaarzen terugvinden. Gele regenlaarzen met de diepe afdruk van scherpe, puntige tanden erin. Of – Ollie rilde – met zijn voeten er nog in.

Reacties van de pers

Recencies

LEESBEVORDERING IN DE KLAS

“Ik vond het ontroerend en hartverwarmend! Het verhaal is net een sprookje, raadselachtig en waarachtig. En een sprookje van deze tijd! Hoe een kind worstelt met zijn verdriet en een oplossing vindt om de pijn niet te voelen. En hoe zijn omgeving hem helpt om door de pijn heen te gaan en een zekere rust en acceptatie te vinden. Maar dan in sprookjestaal. Prachtig! Een verhaal met diepere lagen. Ik zal dit boek gaan aanraden!” – Henne van Beveren, Silvester Boek en Spel, Zoetermeer
“Het geeft een prachtig inkijkje in de gevoelswereld van verschillende kinderen en is daardoor ontzettend waardevol”, “Dit is nou typisch zo’n boek dat in de bibliotheekkast blijft staan, omdat veel kinderen het verhaal op de achterflap niet zo boeiend zullen vinden. Echt een verborgen pareltje dus! Zo’n boek moet dus voorgelezen worden of actief gepromoot worden in de klas. Dit laatste kun je als volgt doen: LESTIPS (…)

TROUW

Bas Maliepaard

“Ontroerend kinderboek over rouwend jongetje”, “Mooi hoe Ollie via zijn fantasie zichzelf stapsgewijs helpt om met zijn situatie om te gaan.”, “(…) het stikt van de imaginaire vriendjes in kinderboeken, maar Geldof geeft er een interessante draai aan.” “(…) zo blijf je dicht bij Ollies belevingswereld.”

KINDERBOEKEN-PRAATJES

Ollie en het kronkeldier laat zich op twee manieren lezen. Ten eerste als een spannend verhaal van een jongen die een wonderlijk gewond dier vindt en deze in het geheim probeert te helpen. Maar het verhaal kan ook gelezen worden als de geschiedenis van een jongen die eindelijk de confrontatie met zijn verdriet aangaat. Het kronkeldier is hij dan zelf, een gewond dier dat zorg nodig heeft”, “Het bijzondere van het verhaal is dat niemand tegen Ollie zegt dat het dier niet bestaat en zo blijft in het midden of er nu wel of geen dier in de schuur zit. In ieder geval staat Ollie er niet alleen voor en is er hulp als hij dat toelaat”, “Ollie en het kronkeldier is een liefdevol verhaal over verdriet en het overwinnen daarvan. Geldof beschrijft dit moeilijke proces op een toegankelijk en subtiele wijze. Het is aan de lezer hoeveel diepgang hij erin wil leggen.”

Wilma Geldof

Ollie en het kronkeldier

Voor kinderen vanaf 8 jaar | 144 pagina’s

Meisje met de vlechtjes boek

Bekijk alle boeken